BARBARA HELMER      WERK      CV      PRIJSLIJST

Eigen foto’s vormen de basis van mijn werk; afbeeldingen van overal aanwezige natuurlijke structuren.Gras, groepen bomen in de natuur of in tuinen en parken.De eindeloos repeterende structuur, zonder letterlijk zichzelf te herhalen,vormt de basis van mijn werkwijze.

Ik fotocopieer de afbeelding, waarbij ik hem uitvergroot zodat de structuur opgeblazen wordt en een zekere mate van abstractie krijgt, zonder onherkenbaar te worden. Ik snijdt vervolgens de afbeelding , of delen ervan uit in plastic. De op deze manier gemaakte sjablonen ( die meer dan één keer gebruikt kunnen worden) vormen de basis van de tekening of schilderij. Ik gebruik ze op verschillende manieren, tijdens het werken bepaal ik het proces van invullen, aansluiten of weglaten. Dit blijft zichtbaar in het resultaat. De kwaliteit van het oorspronkelijke beeld- die niet uitsluitend uit de structuur, maar ook uit de opbouw en lichtval blijkt- blijft in het uiteindelijke beeld aanwezig, ondanks dat de afstand tot het originele werk verschilt.

Je zou kunnen zeggen dat het resultaat zoiets wordt als ‘onnatuurlijke natuur’.Je herkent als kijker de natuur, maar het beeld is een ruwere, abstracte versie daarvan, soms als een met de hand gemaakte digitale afbeelding, soms als een meer poëtische tekening.