HANS VAN BENTEM      WERK      CV      PRIJSLIJST

Hans van Bentem (1965) maakt behalve keramische sculpturen ook schilderijen en objecten van glas en veelal van grote afmeting. Als student waren dat enorme wandschilderingen in coffeeshops, als beeldhouwer maakt hij vooral oversized sculpturen voor scholen, winkelcentra en pleinen. Zijn voorkeur gaat uit naar kunst op openbare plaatsen, liefst in de buitenlucht. Hij wil mensen heel direct raken. 'Het gaat er niet om wát ze van mijn beelden vinden, maar dát ze er iets van vinden', aldus Van Bentem.

De keramist is een alleseter en een haast obsessief vermenger van stijlen. Hij put uit de kunsthistorie, uit stripverhalen en uit de wereld van de moderne communicatie. Hij mixt deze ingrediënten op een zodanige manier dat er een volstrekt eigen wereld van behaagzieke illustratieve sensualiteit ontstaat.

Critici putten zich uit in het verzinnen van etiketten voor Van Bentems werk, maar geen enkel label dekt de lading volledig. 'Jongenskunst' zegt iets over de fascinatie met techniek die uit de beelden spreekt, maar doet tekort aan de poëzie. 'Hardpop' wijst stilistisch de weg, maar doet geen recht aan Van Bentems ambachtelijke werkwijze. Zelf houdt Van Bentem het op artoonisme, een term ontleend aan de Rotterdamse gelegenheidsformatie de Artoonisten waar hij deel van uitmaakt. Zijn typering: 'Relativerende humor met de botte bijl, een werkwijze die lijkt op het in elkaar zetten van bouwpakketjes en "over the top" bestaat niet.