JACQUELINE OVERBERG      WERK      CV      PRIJSLIJST

Jacqueline Overberg (1961) houdt zich in haar werk bezig met sociaal onbehagen en maatschappelijke verhoudingen, zij vertaald deze zoektocht in een bewerkelijke sculpturale vormentaal.
In Get Together Campaign 2006 presenteert de kunstenaar 40 zogenoemde Wapentakjes die sinds 2003 ontstaan zijn. Uit wapenachtige takjes en wortels zijn historische pistolen, geweren met of zonder richtkijker, revolvers en halfautomatische wapens met geluidsdemper ontstaan. De met was subtiel bewerkte takjes doen speels en tegelijkertijd bedreigend aan. In het verlengde van het surrealistische veranderingsprincipe getuigen ze van de hechte relatie tussen schoonheid en geweld.
Het unheimische kan ook deel van de dagelijkse realiteit worden, wanneer in plaats van een theelepeltje een wapentak op een gebloemde schotel ligt. Tere geappliqueerde amandelbloesems of verse tulpen versieren Kop en Schotel, die samen met de wapentakjes erop wijzen dat je kunst niet op z'n functionaliteit kunt reduceren. Deze hybride mentaliteitsmetaforen in Get Together Campaign 2006 zijn intieme storingen en cultuurkritisch discours tegelijkertijd.

Geciteerd en vertaald uit Get Together Campaign 2006, Dr. Renate Goldman