THOM VINK    WERK     CV    PRIJSLIJST

Thom Vink onderzoekt de complexiteit van de stad, een fenomeen dat hij op verschillende manieren opvat. Niet alleen als weerspiegeling en abstractie van de menselijke cultuur maar bijvoorbeeld ook als zelfstandige entiteit die organisch groeit en verandert. Hierin ligt voor de kunstenaar ook een psychologische dimensie verscholen: gebouwen, plattegronden en stedelijke structuren zijn in zekere zin te vergelijken met een complex weefsel van onderdrukte gedachten en emoties die pulseren in ons hoofd. Als deze processen ongecontroleerd raken ontwikkelen zij zich in buitenproportionele creaturen die angst en chaos veroorzaken in ons bestaan.

Thom Vink richt zich op de openbare ruimte en op de huiselijke omgeving.

Door middel van tekeningen, videofilms en geluidsopnames legde hij zijn observaties vast in een denkbeeldige kaart van de stad. De beelden kenmerken zich door ordening , systematiek en abstractie en hebben naast een visuele ook een decoratieve kwaliteit.

 

Mischa Poppe, Stroom Den Haag, 2007.

 

Mijn werk geeft een commentaar op de stad en zijn architectuur parallel met onze geestelijke staat en gedrag. Ook geeft het een beeld over tijd, ruimte en vorm.

Het verwijst naar veranderende dimensies van verschillende omgevingen en settings.

De video’s, geluiden en tekeningen presenteren korte fragmenten van een organische massa, een stad genaamd. Een uitdijend en krimpend wezen dat eerder veranderd uit noodzaak dan uit een rationeel, gecontroleerd en uitgevoerd plan.

 

Thom Vink, 2006